Ψάχνω συνεχώς αφορμές για εκδρομές και αλλαγές

Εναλλακτικά, τις δημιουργώ

Τώρα δηλαδή είχαμε χειμώνα;

Σου γράφω αυτό το newsletter μερικές μέρες πριν, μιας και μου ήρθε λίγη έμπνευση. Εδώ που βρίσκομαι ο αέρας είναι παγωμένος, το θερμόμετρο έδειξε πριν λίγο 0° Κελσίου και από το παράθυρο ίσα που βλέπω λίγο φως. Κι ας βρίσκομαι ακόμη Ελλάδα.

Αν με παρακολουθείς στο Instagram, ίσως να κατάλαβες που βρίσκομαι: βρήκα την ευκαιρία μετά από καιρό να πάρω τα βουνά! Μου είχε λείψει η φύση μιας και με τόσο μπετό στην πόλη είναι εύκολο να ξεχάσεις την ύπαρξη του. Ή και πάλι να το νοσταλγήσεις περισσότερο.

Το λοιπόν, είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου ότι θα επισκέπτομαι όσα περισσότερα νέα μέρη μπορώ αυτή τη χρονιά. Είτε εντός της πόλης (όπως καφέ, μπαρ, εστιατόρια, πάρκα κ.α.) είτε εκτός (με αμάξι, αεροπλάνο ή λεωφορείο - το τρένο στην Ελλάδα δεν είναι πλέον επιλογή, εκτός αν πετύχω τον οδοντωτό).

Μπορεί το καθημερινό πρόγραμμα να με ρίχνει στο κρεβάτι από νωρίς ή τουλάχιστον να με παίρνει ο ύπνος μονομιάς, όμως τα Παρασκευοσαββατοκυριακα παλεύω να τα εμπλουτίζω με νέες εικόνες και δραστηριότητες.

To the negative thoughts that pop up in your mind when under the influence of alcohol.

Παράλληλα, προσπαθώ ακόμη να υιοθετήσω ή να επαναφέρω παλιές συνήθειες στο πρόγραμμα μου. Ξέρω, είμαι από αυτούς που δεν τα παράτησαν όταν τελείωσε ο Γενάρης. Και στην προσπάθειά μου να βρω τη Χρυσή τομή, ανακάλυψα δύο μεθόδους που θα ήθελα να μοιραστώ: τη δημιουργία μιας "Τι να μην κάνεις" λίστας και των “Αnchor Habits". Θα σου εξηγήσω τι είναι το καθένα, μη μιλάω με γρίφους ο γέροντας (μετά τα 30 ξεκινάει κι αυτή η κρίση!)

Ας πάρουμε τα πράγματα ένας προς ένα!

Ένας ερευνητής (το γράφω έτσι γιατί αμέλησα να γράψω το όνομά του, ομοντιέ!) υποστηρίζει ότι συχνά γεμίζουμε τις μέρες με πράγματα και λίστες που πρέπει να κάνουμε. Όμως σπάνια αναλογιζόμαστε ποιες πράξεις μας μπορεί να εμποδίζουν καθημερινά όλα όσα θέλουμε να πετύχουμε.

Σύμφωνα με τη θεωρία του λοιπόν, όσοι αποφάσισαν να δημιουργούν μια λίστα με "όσα δεν πρέπει να κάνουν" για να φτάσουν στον στόχο τους, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υιοθετήσουν πιο υγιείς συνήθειες. Εγώ πχ. Στη λίστα με όσα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ έχω βάλει "να παίζω με το κινητό λίγο πριν πέσω για ύπνο", "να μοιράζω την προσοχή μου σε περισσότερα από ένα πράγματα την ίδια στιγμή " κ.α. Οι πρώτες δύο εβδομάδες έχουν πάει καλά, θα επανέλθω με τη μηνιαία απόδοση.

Όσο για τα Αnchor habits, η λογική είναι εξίσου απλή: προσπάθησε να ενσωματώσεις μικρές πράξεις σε συνήθειες που έχεις ήδη στην καθημερινότητά σου για να πλησιάσεις στον στόχο που έχεις.

Πάρε για παράδειγμα το πρωινό ξύπνημα. Για αρκετούς, η επίσκεψη στο μπάνιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνουν αφότου ξυπνήσουν. Εσύ σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να φροντίζεις πιο συχνά το δέρμα σου. Δοκιμάζεις να ρίχνεις λίγο νερό στο πρόσωπό σου μετά το πλύσιμο των χεριών. Όταν αυτό γίνει μέρος της καθημερινότητάς σου, έρχεται και η σειρά της ενυδατικής.

Ή πάλι θα ήθελες να γυμνάζεσαι λίγο τα πρωινά. Μετά το πρωινό ξύπνημα, εκεί που βάζεις λίγο νερό να βράσει ή τον καφέ στο φίλτρο να ετοιμαστεί, κάνε μερικές κάμψεις. Το έχω δοκιμάσει και μπορώ πλέον να πω ότι με ξυπνάει καλύτερα και μια κούπα καφέ.

Εσύ, για δοκίμασε ένα από τα δύο ή και τα δύο και πες μου σε μήνυμα αν σε βοήθησαν τελικά!

Στα δικά μας λοιπόν

Βάλε αυτό το μέρος στη λίστα σου 🗺️

Εσείς που βρίσκεστε Αθήνα και πιθανόν τριγυρνάτε συχνά, δεν αποκλείω την πιθανότητα να έχετε βρεθεί εκεί. Εγώ πάλι όχι. Οι φωτογραφίες από το όμορφο χωριό της Στερεάς Ελλάδας και το φυσικό πάρκο αναψυχής στις πηγές του Ασωπού είναι μια καλή αφορμή για Σαββατοκύριακο μακριά από τη βουή της πόλης. Και μοιράζομαι την επιθυμία με κάποιον/α που μπορεί να με προλάβει!

Βιβλίο που διάβασα αυτή τη φορά

Τι θα έκανες αν μπορούσες να αλλάξεις ζωή; Αν η πραγματικότητα που ζούσες ήταν διαφορετική, αν οι άνθρωποι που ήταν δίπλα σου δεν υπήρχαν, αν όλα τα ρίσκα και οι αποφάσεις που δεν πήρες σε είχαν οδηγήσει σε μια άλλη κορυφή, τι θα έκανες;

Για την κεντρική πρωταγωνίστρια Νόρα Σιντ η ζωή είναι καθετί άλλο παρά ιδανική: είναι ολομόναχη, χωρίς σύντροφο ή γονείς, ψυχραμένη με τον αδερφό της, ενώ έχει μόλις χάσει τη δουλειά και τον γάτο της. Θα με πεις, έχει ακόμη όλη τη ζωή μπροστά της αλλά αυτό δεν το βλέπει έτσι. Κι αποφασίζει να δώσει ένα τέλος.

Τότε, ανακαλύπτει ότι κάπου εκεί ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο, υπάρχει μια βιβλιοθήκη. Μια παράξενη βιβλιοθήκη με βιβλία που περιγράφουν όλες τις διαφορετικές ζωές που μπορούσε να έχει. Κι αυτό εξερευνάει ο συγγραφέας αυτού του feel-good μυθιστορήματος.

Γιατί να διαβάσεις αυτό το βιβλίο;

Διότι θέτει ένα ιδιαίτερο ερώτημα:

Αν με κάποιον τρόπο σου δινόταν η ευκαιρία να ζήσεις πράγματι, για λίγο διάστημα, κάποιες από αυτές τις δυνητικές ζωές, τι θα γινόταν; Θα έβρισκες άραγε την ευτυχία; Ή κάτι πάντα θα έλειπε; Σίγουρα δε θα έβρισκες άμεση ικανοποίηση, η ευτυχία δε θα ήταν ολοκληρωτική και πάντα θα γυρνούσες σε όλα τα πιθανά αν. Αλλά στο τέλος θα επέστρεφες με περισσότερη διαύγεια και κατανόηση για τις δυσκολίες της υπάρχουσας ζωής σου.

Πράγματα που μου έκαναν εντύπωση 😮

Μύθοι και απορίες για τις αεροσυνοδούς απαντώνται… από τις ίδες

Η μικρή μήκους ταινία που πήρε το φετινό BAFTA

Πως να καταναλώνουμε καλύτερα τόσες πληροφορίες

Ηφαίστειο στην Ισλανδία με λήψη drone. Εντυπωσιακό!

Η μεγαλύτερη σιδηροδρομική γραμμή τρένου στην Ευρώπη που έχω βάλει στο μάτι

Έχω βάλει να παίζει στο background 🎧

Μια νοσταλγία για μια μουσική εποχή που δεν έζησα αλλά συνεχίζω να ανακαλύπτω. Η αλήθεια είναι ότι έχουν βοηθήσει κι αρκετές σειρές στην ανακύκλωσή της. Κάποια στιγμή θα έρθει και η σειρά των 90s. Ή μήπως έχει φτάσει ήδη;

Man watching Muriwai sunset

Μέχρι την επόμενη φορά,